Community Center Böheimkirchen

Project data

Year

Status

Awards / Phase

CCompleted

Type

Size 
5.000 m2

48.1978, 15.7624

New Construction and Renovation of the Town Hall
Community Center Böheimkirchen

1st Prize, EU-wide Competition

Architectural Concept

The project involves the renovation of the town hall and the construction of a new community centre. The intention is to create a modern, contemporary and citizen-friendly centre; where all information and support could be obtained. In the renovated existing building, new premises of the community, such as the building office, registry office, the premises of the mayor, offices and necessary adjoining rooms, as well as a handicapped accessible elevator will be arranged. In the new part of the building, rooms for visitors, community work and larger gatherings of people are planned.

The existing building of the town hall will be extended by an annex, and the attic will be extended by the terrace on top. The northern boundary of the property is still the boundary to the street; the southern boundary will be redefined by the commissioned partition plan. The new building borders on the existing retaining wall; which, according to the current state of knowledge, will remain.

The new compact structure, above the existing building, forms an attic level. Its shapes and dimensions allow a new interpretation of the roof landscape, and the best possible use of the rooms with regard to the given space and function program.

The connection, to the existing building, is made on each floor (basement, ground floor, 1st floor and 2nd floor), whereby the interventions, in the existing building, are concentrated on the breaches and transitions on each floor, as well as on the renovation and retrofitting of the entire building.

The annex has a basement, ground floor and 2 upper floors. In order to connect without barriers, the individual storey heights have been aligned to the existing building.

The annex has a new, spacious entrance. The foyer, which is to serve as a hub and distributor for the existing and new building, has adjoining rooms and corresponding waiting areas for visitors and parties, such as for the building authority or the mayor's offices. Via the new staircase and the new elevator, barrier-free access is provided to each floor. Through the incisions in the ceilings, voids, and generous facade openings, the view is directed through the building and the surroundings. This visual relationship underlines the function of the new, open building, in terms of its function as a meeting place for citizens, an information platform, a place for exchange and diverse events.

The internal organisation of the individual areas is clearly arranged and connected to each other via short routes. A smooth transition, between the functional areas and their intermediate spaces, enables the quality of use required in operation. Common areas for events and breaks are directly assigned to the rooms. As required, they can be used in their entirety.

© 2020 NMPB Architekten ZTGmbH All rights reserved.